Το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου, δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια, από την Μαρίζα Κωχ, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με σκοπό να τα φέρει κοντά στην μουσική για να γνωριστούν μαζί της μέσω της βιωματικής μάθησης. Κύριο μέλημα του Κέντρου μας, είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική και να βοηθηθούν από τις τεχνικές που διδάσκονται και από το ρεπερτόριο, να αναπτύξουν και να απελευθερώσουν την δική τους καλλιτεχνική έκφραση, που συχνά μας δίνει απρόσμενα δημιουργήματα. Στόχος μας είναι να καταφεύγουν τα παιδιά στη μουσική, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ώστε να παραμένει ανοιχτός ο ορίζοντας προς τη χαρά, που αναμφίβολα μεταφέρεται και στο άμεσο περιβάλλον τους.
Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι μας, που βρίσκεται στην όμορφη περιοχή της Ακρόπολης, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας: Στα δυο βασικά του επίπεδα συμμετέχουν παιδιά τεσσάρων (4) έως έξι (6) ετών, ενώ από το 2015, ξεκίνησε να λειτουργεί με επιτυχία και η μουσική Ομάδα των μικρότερων παιδιών ηλικίας τριών (3) έως τεσσάρων (4) ετών. Στις μουσικές μας συναντήσεις, τα παιδιά μας ασκούνται, στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, στη σωστή άρθρωση του λόγου, στη διαφραγματική αναπνοή, στα μουσικά διαστήματα με «σολφέζ στον αέρα» και στη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Η άμεση επαφή τους με τα παραδοσιακά όργανα, τα παιχνιδοτράγουδα και το παραδοσιακό τραγούδι, βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τη σημασία του ρυθμού στη μουσική, στο λόγο και στην κίνηση. Μετά τα 6 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Κέντρο μας, με τη συμμετοχή τους στην Ομάδα Παιδικού Τραγουδιού, όπου βιώνουν τη μουσική μέσα από την ελευθερία, αλλά και την συνεργατικότητα της ομαδικής δημιουργικής έκφρασης, πάντα με επίκεντρο την ψυχοσύνθεση καθενός ατομικά, αλλά και ως μέλους της ομάδας. Μέσα από την ελευθερία που προσφέρει η ομαδική δημιουργική έκφραση, τα παιδιά νιώθουν ικανά να βιώσουν τη μουσική με όλες τους τις αισθήσεις.
Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται, δημιουργήθηκε από την Μαρίζα Κωχ ειδικά για τις ανάγκες του Κέντρου, μετά από την πολύχρονη και συστηματική εργασία της με τα παιδιά και έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Παρουσιάζεται από την ίδια, σε ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας και σε επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς των σχετικών βαθμίδων. Σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού αυτού υλικού, το οποίο έχει εκδοθεί σε σειρά cds, όπως επίσης και το βιβλίο με τίτλο «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω», που συμβάλλει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας μέσω της μουσικής, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών. Η διδακτική ύλη που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται, παρακολουθώντας πάντα τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών ξένων Πανεπιστημίων, που διαθέτουν έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, όπως το έγκριτο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει τιμήσει την Μαρίζα Κωχ ως «γυναίκα δημιουργό» για την μουσική της προσφορά. Αντίστοιχες διακρίσεις έχουν απονεμηθεί στη Μαρίζα Κωχ από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από την UNESCO και από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών για την Εκπαίδευση, της οποίας είναι επίτιμο μέλος.
Το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου- ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ δραστηριοποιείται τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο, με την παρουσίαση μουσικοθεατρικών παραστάσεων και επιμορφωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζεται με δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, προσφέροντας σε μουσικά εργαστήρια, τη μεθοδολογία και τις τεχνικές του για ό,τι σημαίνει Βιωματική Μουσική, Κίνηση & Λόγος. Η Μαρίζα Κωχ που είναι η υπεύθυνη και δημιουργός των μεθόδων που εφαρμόζονται στο Κέντρο, πλαισιώνεται από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και ηθοποιούς, που συνεργάζονται μαζί της επί σειρά ετών και μαζί μεταφέρουν στα παιδιά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, την βιωματική μουσική γνώση.